2020-06-23

З Міжнародним олімпійським днем!

Щорічно 23 червня у всьому світі відзначається Міжнародний Олімпійський день (International Olympic Day) у пам’ять про відновлення олімпійського руху в його сучасному вигляді. Ця дата була обрана для того, щоб увічнити дату створення МОК 23 червня 1894 року, опісля того, як ентузіаст відродження олімпійського руху барон П’єр де Кубертен у Парижі оголосив свою історичну доповідь перед міжнародним атлетичним конгресом.

Ідея про встановлення спеціального святкового дня, присвяченого олімпійському руху в усьому світі, який дозволив би розповісти людям про основні олімпійські принципи, вперше прозвучала на 41-й сесії Міжнародного олімпійського комітету (МОК) у Стокгольмі в 1947 році, а ще через рік на 42-й сесії МОК в Санкт-Моріці цей проєкт було схвалено офіційно.

Основний захід, що супроводжує Міжнародний олімпійський день, це організація масових забігів. МОК рекомендував Національним олімпійським комітетам влаштовувати різні спортивні свята, здебільшого бігові, для того, щоб залучити максимальну кількість учасників, поширюючи цим олімпійську концепцію «Спорт для всіх». Олімпійська хартія МОК говорить: «Олімпійський рух має за мету виховувати молодь за допомогою спорту в дусі кращого взаєморозуміння і дружби, сприяючи, у такий спосіб, створенню кращого й спокійнішого світу».

Цього року Національний олімпійський комітет України у рамках святкування Дня заснування Міжнародного Олімпійського Комітету ініціював масштабну онлайн-естафету Олімпійського дня. За допомогою сучасних засобів зв’язку, олімпійські осередки з одного куточка країни до іншого передають естафету вшанування відродження Олімпійського руху, розповідаючи про спортивні здобутки й збираючи воєдино з окремих букв символічний надпис «OLYMPIC DAY IN UKRAINE 2020-06-23» та утверджуючи головні ідеї олімпізму.

Вітаємо усіх зі святом! Та бажаємо Олімпійських Перемог!

Поділитись