2023-02-03

НОК України схвалено План дій для недопущення російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань до кінця війни в Україні

На позачерговій ХХХIХ Генеральній асамблеї НОК України, що відбулася 3 лютого 2023 року, обговорено питання про об’єднання зусиль усіх суб’єктів олімпійського руху для недопущення російських і білоруських спортсменів до міжнародних турнірів, зокрема, Олімпійських ігор-2024.

Значна частина учасників засідання категорично висловилась проти участі в Олімпіаді, якщо до змагань будуть допущені представники країн-агресорок. При цьому всі згодилися на тому, що питання бойкоту Олімпіади, у разі необхідності, буде обговорено згодом, і остаточне рішення прийматиметься колегіально, з урахуванням думки усіх сторін.

Наразі і керівництво, і члени НОК України, як і відомі спортсмени з різних видів спорту, які мають багато прихильників, консолідують свої зусилля для того, аби санкції проти російських і білоруських спортсменів продовжувалися та, доки в Україні триває війна, ці особи не були допущені до будь-яких міжнародних змагань у будь-якому статусі, у тому числі під нейтральним прапором.

За результатами голосування на позачерговій ХХХIХ Генеральній асамблеї НОК України було схвалено План дій з організації та проведення консультацій щодо неможливості допущення участі російських та білоруських спортсменів до всіх спортивних заходів і змагань та можливого бойкоту  Ігор XXXIII Олімпіади (Париж 2024) у разі дозволу російським та білоруським спортсменам повернутися на міжнародні спортивні арени до припинення військової агресії проти України.

План дій передбачає низку активностей щодо комунікації з міжнародними федераціями, НОКами інших держав, суб’єктами олімпійського руху та лідерами думок, які можуть вплинути на остаточне рішення МОК.

Поділитись